Menu

THE WINE CELLARS

The centuries-old history of the Oddero family has profoundly influenced the architecture of the farmhouse where our wine cellars are located. Each generation has designed and built a part of the building, adding living-spaces, productive areas, and new hallways. But the central body has remained substantially the same. It is built in the typical “L” plan with a spacious courtyard between the two
arms in the traditional style of historical Langhe farmhouses, facing south. We use wood and stainless steel for aging our wines. For Barolo and Barbaresco, we use mostly barrels of Austrian, Slavonian, and French oak. Our Barbera d’Alba and d’Asti are also aged for a short time in barriques and afterwards for a longer period in larger oak barrels.

The historical winery

The historical cellar of the Oddero winery is located in Santa Maria di La Morra, annexed to the principle living-space. It has two sections: the first is used for vinification, equipped with
the most modern enological technology; the second is the 18th century cellar where wines are aged and stored long-term.

The new wine cellar

The new wine cellar is located in Santa Maria di La Morra nearby the historical buildings. It was completed in 2015 and designed using modern techniques of insulation and energy conservation. This building is the contribution of the new generation of the long Oddero history. The cellar is divided into three sections. The first houses the spacious locale for aging wines in the bottle before they go on the market. The area respects and gives value to the long waiting times
our Barolo wines undergo, especially for the Riserva: five years for Riserva Bussia Vigna Mondoca and a full ten years for Riserva Vignarionda. The second locale, beautifully furnished with repurposed materials, is used for a historical museum. Here, visitors may retrace the centuries-old history of the Oddero family and their vinicultural vocation through an exhibition of antique bottles.
 

Low environmental impact

Architects Mariateresa Bruno and Giorgio Sordo of Alba designed the semi-interred building. Its underground position and grassy cover allow for a low environmental impact. The underground cellars are perfectly insulated, guaranteeing the optimum temperature and humidity for aging great wines. Solar panels provide for all the new cellar’s energy needs, with any surplus energy returned to the energy network. Even the interior furnishings are reused materials, made from old iron, wood, and stone.

ozio_gallery_nano

×
×

Log in